Vreau să fiu contactat!

Informatii necesare pentru inregistrare: Nume si E-mail sau Telefon.

Clasificare fondurilor de investitii

Conform standardelor EFAMA(European Fund and Asset Management Association) fondurile deschise de investitii se impart in:

Fondurile monetare

1. Fonduri de trezorerie scurta cu maturitatea medie a plasamentelor sub 60 zile;

2. Fonduri de trezorerie standard cu indicatorul Modified Duration subunitar;

MODIFIED DURATION = pentru un portofoliu de instrumente cu venit fix reprezinta modificarea procentuala aproximativa a valorii portofoliului ca urmare a modificarii cu 1% a randamentelor tuturor instrumentelor cu venit fix, care fac parte din structura acelui portofoliu. Spre exemplu, in cazul in care un fond are o valoare a indicatorului Modified duration de 1, o crestere a randamentelor de piata cu 0.5% pentru toate instrumentele din fond, ar determina o diminuare a valorii unitatii de fond de aproximativ 0.5%.

Intre ratele dobanzilor de piata si pretul instrumentelor cu venit fix exista o relatie inversa, in sensul ca o crestere a ratelor de dobanda conduce la o diminuare a valorii acestora. Modificarile ratelor de dobanda se reflecta imediat in valoarea unitatii de fond doar in cazul in care titlurile din portofoliu sunt evaluate prin metoda marcarii la piata si daca acestea sunt lichide. In cazul in care titlurile din portofoliu se evalueaza folosind metoda amortizarii, asa cum se intampla in cazul majoritatii fondurilor monetare si de obligatiuni din Romania, efectele modificarilor ratelor de dobanda asupra valorii unitatii de fond se reflecta doar la momentul vanzarii titlurilor, cand se inregistreaza diferenta dintre pretul folosit in evaluare si cel de piata.

Standardul international, adoptat inclusiv de catre Asociatia Europeana a Fondurilor si Administratorilor de investitii (EFAMA) pentru diferentierea fondurilor monetare de cele de obligatiuni este acest indicator, respectiv fondurile monetare au un modified duration sub 1, in vreme ce fondurile de obligatiuni prezinta un indicator supraunitar.

Fonduri de obligatiuni

Fondurile de obligatiuni trebuie sa plaseze minim 90% din active in instrumente financiare cu venit fix, iar ca noutate nu au voie sa investeasca in actiuni.

Fonduri mixte au fost structurate in:

1. Fonduri defensive cu expunere pe actiuni de maxim 35%

2. Fonduri echilibrate cu expunere pe actiuni de ( 35%-65%)

3. Fonduri dinamice cu expunere pe actiuni de peste 65%

4. Fonduri flexibile cu expunere 0-100% pe actiuni.

Fondurile de actiuni

Investitiile in titluri bursiere ale fondurilor de actiuni trebuie sa fie de minim 85% din active.

+4 0213 617 821
+4 0213 617 822